İLERİ GİRİŞİMSEL ALGOLOJİK YÖNTEMLER

Girişimsel işlemlerin uygulanabilmesi için ağrının 6 ay ve daha uzun sürmesi gerekir. Girişimsel ağrı tedavisinde hedef, farklı tekniklerle, ağrıyı ileten sinir yollarındaki iletinin durdurulması böylelikle ağrının bloke edilmesidir. Bunun için siniri tahrip eden ilaçlar kullanılabileceği gibi, radyofrekans cihazının ürettiği ısıyla ile de sinir iletisi durdurulabilir. Söz konusu yöntemler deneyimli uzman doktor tarafından uygulanır.
Girişimsel ağrı tedavisi alanında her geçen gün daha güçlü ultrasonografi cihazları, daha ince iğneler, farklı yapıda kateterler ile ilerleyen yeni teknolojik gelişmeler sinirlerin iletisini durdurmak için yapılan girişimlerdeki başarı yüzdesi artırmaktadır.
Günümüzde kronik ağrıdan yakınan hastalarının büyük çoğunluğu girişimsel tedavilerden fayda görmektedir. Buna karşın girişimsel yolla her ağrının giderilemeyeceği de dikkate alınmalıdır. Girişimsel işlemlerin bazıları ağrılı olup, sonuçlarında ciddi olarak tanımlayabileceğimiz yan etkiler gelişebilir.

GİRİŞİMSEL İŞLEMLER KİMLERE UYGULANABİLİR?

  • Artrozlarda (Omuz ve diz ağrılarında)
  • Planlı ameliyat geçiren ve ameliyat bölgesinde 3-6 aydan uzun süre ağrısı devam eden hastalarda
  • Yüz bölgesinde alt çene, üst çene ve göz çevresinde çok ciddi ağrıya yol açan kafa içinden gelen bir sinirin neden olduğu ağrılarda (trigeminal nevralji)
  • Sürekli baş ağrısı çeken bazı hastalarda (oksipital nevralji)
  • Uzun süre (3-6 ay) geçmeyen kanser ağrılarında
  • Genellikle dolaşım bozukluğuna bağlı bacaklardaki derin yaraların ve/veya dolaşım yetmezliğine bağlı oksijensizliğin neden olduğu ağrılarda
  • Özellikle kol ve bacakların tamamen ya da kısmen cerrahi yöntemlerle kesilmesi (ampütasyon) sonucu gelişen 3-6 aydan uzun süren kronik ağrılarda (fantom/hayalet ağrı)
  • İki-üç defa bel fıtığı ameliyatı olup şikayetleri devam eden ve bu nedenle bel bölgesinde, bacaklarında şiddetli ağrısı olan hastalarda (başarısız bel cerrahisinde)
  • Zona geçiren hastalarda tedavi sonrası devam eden ağrılarda
  • El ve ayaklarında donma olan hastalarda dolaşımın arttırılması amacıyla
  • Kuyruk sokumunun şiddetli ağrılarında (örneğin düşmeye bağlı kuyruk sokumu kırığından kaynaklanan ağrılarda)
Radyofrekans termokoagülasyon (RF)
Ağrıyı ileten sinirlerin özel bir cihaz aracılığıyla radyo dalgaları kullanılarak duyarsızlaştırılması yöntemidir.  Radyofrekans ablasyon  (RF) ile en şiddetli, ağrılı durumlardan biri olan gonartroz (dizdeki kireçlenme) ve donuk omuz tedavisinde yeterli ağrı kontrolü sağlamada yüz güldürücü sonuçlar elde edilir.
Epidural / foraminal steroid enjeksiyonu 
Fıtığın sinirlere baskı oluşturarak ağrıya yol açtığı durumlarda, ilgili omurga düzeyinden, sinirin çıkış bölgesine ilacın enjekte edilmesi yöntemidir. Epidural / foraminal steroid enjeksiyonu ile fıtık başlangıcı ya da fıtık olan disk bölgesindeki şişmeyi ortadan kaldırmak, disk çevresindeki yangının azaltılması amaçlanır. Epidural / foraminal steroid enjeksiyonu, bel fıtığı tanısı konmuş ama ameliyat edilmemesi gereken hastalarda iyileşmenin hızlanmasını sağlayan ve şiddetli ağrıyı süratle azaltan bir yöntemdir.
Nükleoplasti
Fıtıklaşarak sinirlere baskı yapan ve bu şekilde ağrı oluşumuna neden olan disk bölümünün özel bir cihaz yardımı ile çıkarılması işlemidir. Nükleoplasti tedavisi ile fıtığın iyileşmesi ve şikâyetlerin ortadan kalkması sağlanmış olur.
Nörolitik bloklar
Kansere bağlı ağrılarda ve nevraljilerde, sinirlerin özel ilaçlarla duyarsızlaştırılması yöntemidir.
Sempatik bloklar 
Damar tıkanıklıklarına bağlı bel ve bacak ağrılarında, el ve ayak terlemelerinde, şeker hastalığına bağlı ayak ağrılarında, ağrıya yol açan sinirlerin özel ilaçlarla uzun süre duyarsız hale getirilmesidir.
Whatsapp'tan Ulaşın
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?